Κινέζικη Πρωτοχρονιά!

Το τμήμα Κινέζικης γλώσσας της κυρίας Χριστοδουλάκη γιόρτασε την κινέζικη πρωτοχρονιά!!Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες με τις δημιουργίες των παιδιών καθώς και λίγα λόγια για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά!!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Η ημερομηνία της δεν είναι σταθερή, καθώς στην Κίνα ακουλουθείται το σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το γρηγοριανό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2017 γιορτάστηκε στις 28 Ιανουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι ησήλθαν στο Έτος του Πετεινού ή το έτος 4715 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).
Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.
Το 2017 κατά το κινέζικο ημερολόγιο είναι έτος του φλογερού Πετεινού.
Ο Πετεινός είναι σύμβολο του ήλιου γιατί το πρωινό αρχίζει με λάλημα του κόκορα. Στις ανατολικές χώρες σχετίζεται άμεσα με την ηλιακή θερμότητα. Οι Κινέζοι ξεχωρίζουν στον Πετεινό πέντε αρετές - θάρρος, ευγένεια, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Και αυτές είναι οι ιδιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουμε το 2017.
Ο Πετεινός αγαπά να δίνει εντολές, να κάνει σχόλια για τους άλλους με άκαμπτο τρόπο, αλλά δεν αντέχει κριτική για το άτομό του. Του αρέσει όταν τον παινεύουν επειδή αυτό του δίνει την δυνατότητα να είναι πάντα στο επίκεντρο. Σχεδόν πάντα παίρνει τη πρωτιά, έχει εκ γενετής ηγετικές ικανότητες.
Και μια μικρή ιστορία…
Κατά την Κινέζικη Μυθολογία, ο Nian   年兽, ήταν ένα τέρας που ζούσε στα βάθη της θάλασσας ή στα βουνά. Κάθε που έφτανε η Άνοιξη, κοντά δηλαδή στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά, ο Nian εμφανιζόταν από τις κρυψώνες του κι έκανε την επίθεσή του στους ανθρώπους. Είχε όμως δύο αδύναμα σημεία, τους δυνατούς ήχους και το κόκκινο χρώμα.
Κάποτε λοιπόν, σε ένα χωριό συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο να εξουδετερώσουν τον Nian, ώστε να τους αφήσει επιτέλους να ζήσουν με ειρήνη. Τα πολλά πυροτεχνήματα που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά καθώς και  το κόκκινο χρώμα παντού, φαίνεται ότι προέρχονται από το μύθο αυτό.  Τελικά, οι κάτοικοι του χωριού, με τη ρίψη πυροτεχνημάτων , αλλά και με τη χρήση κόκκινου χρώματος παντού (π.χ. φόρεσαν κόκκινες ρόμπες και τοποθέτησαν στις εισόδους των σπιτιών τους κόκκινο ύφασμα), κατάφεραν να διώξουν το Τέρας μακριά τους! Πιστεύεται , ότι ο Nian ζει κάπου μακριά, αλλά ποτέ ξανά δεν ενόχλησε τους ανθρώπους!!!!

Μερικά χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς:
  • Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).
  • Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (11 Φεβρουαρίου το 2017) Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
  • Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
  • Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.
  • Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.
  • Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετήσια Εκδήλωση 2018 - Φωτογραφίες

Mr Men and Little Miss!!!!